SEISMIC temeljni jastuk za novogradnju

13.04.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Povećanje energetske efikasnosti omotača savremenih kuća, uslovilo je i promenu načina njihovog temeljenja. Trakasti temelji se zamenjuju termički izolovanom temeljnom pločom.
I baš na ovom mestu je praksa bila brža od struke; izvođači su jednostavno i jeftino rešenje, kao i svuda u Centralnoj Evropi, lako prihvatili zaboravaljajući na struku i proveru seizmičke sigurnosti.

SEISMIC TEMELJNI JASTUK

Temeljna ploča, postavljena na termoizolaciji od ekstrudiranog polistirena (xps-a), odavno je prepoznata kao odgovarajuće rešenje za temeljenje energetski efikasnih zgrada.

Za bezbednost kuća koje se grade u područjima podložnim zemljotresima, gde je i region Balkana, nakon dužeg ispitivanja i razvoja, napravljeno je inovativno rešenje pod imenom SEISMIC temeljni jastuk, koji je FIBRAN patentirao pod brojem 24368.

Za razliku od severnijih, naše područje je seizmički ugroženo, pa je zato inovativni temeljni jastuk koji ne dozvoljava proklizavanje između slojeva konstruktivnog sklopa, za sada najprihvatljivije rešenje kod izgradnje objekata na ovako zahtevnim podnebljima.

SEISMIC temeljni jastuk je nadgradnja dosadašnjeg načina izvođenja termoizolovane temeljne ploče. Obavezni sastavni deo jastuka je XPS termoizolacija, pod imenom FIBRANxps SEISMIC, a u slučaju višeslojne izolacije i obostrano samolepljiva hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk. Temeljni jastuk, kako se zove novi konstruktivni sklop, je kompozit temeljne ploče, termoizolacije i hidroizolacije, koji u slučaju zemljotresa deluje u sprezi, i zbog svoje fleksibilnosti deluje kao dodatni element za amortizaciju seizmičkih sila.

Za lakše, niske i gabaritno kompaktne kuće, zbog dinamičkih sila u konstrukciji pri zemljotresu, za termoizolaciju temeljnog jastuka koriste se SEISMIC ploče pritisne čvrstoće od min. 400kPa, dok se kod težih, viših i gabaritno zahtevnijih kuća uptrebljava čvršća FIBRANxps izolacija pritisnih čvrstoća 500kPa ili 700kPa.

REŠENJE TEMELJNOG JASTUKA

Rešenje temeljnog jastuka se određuje posebno za svaki objekat shodno njegovom gabaritu, masi, konstrukcijskom sklopu i materijalima, nivou podzemnih voda, vrsti zemljišta, projektnog ubrzanja tla, kao i željene energetske efikasnosti objekta. Sklop koji će se primeniti definiše licencirani projektant konstrukcija – statičar, koji takođe određuje minimalno zahtevanu čvstoću SEISMIC ploča u sklopu. U slučaju podzemnih voda, hidroizolacija se postavlja dvoslojno i to: u dva sloja FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk, ili u kombinaciji slojeva samolepljive hidroizolacije FIBRANhydro T-3sk  i FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk.

Kod izuzetno niskoenergetske, pasivne ili skoro nulte energetske kuće, ispod temeljne ploče upotrebljava se najmanje 24cm (2 x 12cm) termoizolacije sa toplotnom provodljivošću najviše 0,036 W/mK ( U vrednosti su navedene na sajtu www.fibran.si).

Prikazano je najčešće i najoptimlnije rešenje  temeljnog jastuka za područje potencijalno ugroženo zemljotresom. Obostrano samolepljiva hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk (FIBRANhydro T-3sk), koja povezuje dva sloja FIBRANxps termoizolacije, je već pri montaži mehanički zaštićena od oštećenja. Gornja FIBRANxps SEISMIC termoizolacija se povezuje betonom temeljne ploče, čime se obezbeđuje monolitnost spoja sa AB temeljnom pločom, tako da sklop temeljnog jastuka radi jedinstveno i u sprezi, čak i u slučaju intezivnog zemljotresa.

Pri ugradnji podložnog betona i prvog sloja FIBRANxps termoizolacije, posebno treba obratiti pažnju na instalacione vodove. Na precizno postavljen prvi sloj termoizolacije FIBRANxps 400 L, ili druge pritisne čvstoće odgovarajuće debljine, lepi se samolepljiva hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk.

Gornja zaštitna folija obostrano samolepljive hidroizolacije skida se postupno kako bi lepljiva površina bila zaštićena od prašine. FIBRANxps SEISMIC se polaže na lepljivu površinu hidroizolacije precizno i tačno jer je korekcija praktično nemoguća zbog izuzetne adhezije. Pre montaže armature, moguće proreze na spojevima ploča ili kod prodora se zatvaraju poliuretanskom penom ili odgovarajućom trakom.

U FIBRAN-u se organizuju redovne obuke, od licenciranje za SEISMIC temeljne jastuke, rada u  programu Arch-MAID, do obuka o novim načinima gradnje objavljenih na internetu. Tehnička služba nudi dodatna pojašnjenja kako izvođačima tako i investitorima, putem pošte fibran@fibran.rs ili telefona +381 63 477 711 i 477 733.
Za više informacija o toplotnoj zaštiti objekta pri novogradnji ili sanaciji, možete posetite stranicu www.fibran.rs.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Saša 10.12.2018.
Dok se ne presvuče asfalt Batrovci -Sremska...
Dejan Popovic 10.12.2018.
Svaka cast.
Lepa 20.11.2018.
Šta je sa nelegalnim objektima koji su izgr...
D 17.11.2018.
I sta ce se videti sa tog tocka koji ce bit...
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...