Pobednik "2018 RIBA Stirling Prize"

12.10.2018. | Arch Daily

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je dobitnika Stirlingove nagrade za 2018 a to je „Bloomberg HQ“ projekat firme Foster + Partners. „RIBA Stirling Prize“ osmišljena je kao najprestižnija nagrada za arhitekturu u Velikoj Britaniji i dodeljuje se zgradi „koja je najviše doprinela evoluciji arhitekture u određenoj godini". Ovaj projekat, koji je izabran od 6 iz užeg izbora, ukazuje na saradnju između građana i arhitekte, kao i rešavanje pitanja javne oblasti.

„Bloomberg je projekat „jedan u generaciji“ koji je pomerio granice istraživanja i inovacija u arhitekturi", rekao je Sir David Adjaye, ovogodišnji predsedavajući u žiriju za „RIBA Stirling Prize“. „Opis projekta je u neku ruku „vapio“ za zgradom koja bi mogla da poveže izazove ove natrpane lokacije i okruženja usmerenog ka informacijama. Arhitekta je iscrpno i kolaborativno radio na projektovanju zgrade koja savršeno odgovara ambicijama Bloomberga. Istinski je postignut uspeh, zadovoljno je i osoblje i posetiloci i prolaznici kako je Bloomberg otvorio nove prostore ka gradu.“

Pobednik

Bloomberg (foto: Nigel Young)

Lord Norman Foster je u svojoj izjavi rekao: "...još od naših prvih diskusija o krajnjim detaljima projekta, Mike Blumberg i ja smo imali ozbiljan sastanak o svakom aspektu projekta, njegovom održivom fokusu, posvećenosti, inovacijama i tome da se stvori najbolje radno okruženje za zaposlene u Bloombergu. „RIBA Stirling Prize“ je svedočanstvo neverovatnog duha saradnje koji je bio podržan tokom čitavog projekta."

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su: Sir David Adjaye, predsednik RIBA Ben Derbyshire, suosnivač dRMM (laureat Stirlinga iz 2017. godine) Alex de Rijke, Kathrin Hersel i Judy Kelly, bivša direktorka londonskog Southbank centra.

U nastavku pogledajte pobedničko rešenje i ostale projekte koji su bili u konkurenciji za izbor.

Bloomberg, London / Foster + Partners

Predstavlja inovativan poslovni objekat u okviru centralne gradske četvrti City of London, naručen od strane ambicioznog klijenta, koji pomera arhitektonske granice i pokušava da unapredi javne oblasti u okviru ovog područja.

Kroz samu formu zgrade, njenu masivnost i korišćene materijale, ovo sedište je projektovano kao prirodno proširenje City-ja koje se povezuje sa javnim područjem. Poseduje BREEAM Outstanding sertifikaciju - najviši stepen sistema rangiranja održivosti nekog objekata koji je ikada postiglo sedište neke firme. Sastoji se od dva objekta povezana mostovima koji pokrivaju arkadu između.

Fasadu karakterišu konstrukcijski okviri od peščara sa serijom velikih bronzanih kapaka koji regulišu prodiranje prirodne svetlosti omogućeno zastakljivanjem od poda do plafona. Dizajn je osmišljen da se integriše sa prirodnim sistemom ventilacije zgrade.

Centralno mesto koje se proteže kroz svih šest spratova predstavlja srce zgrade, koje odražava značaj deljenja i saradnje u kompaniji. Svi prolaze kroz ovaj prostor koji animira i povećava mogućnost susretanja sa kolegama i neformalne diskusije.

Pobednik

Bloomberg (foto: James Newton)

Storey's Field Centre and Eddington Nursery, Cambridge / MUMA

Zgradu od koje zastaje dah, naručio je University of Cambridge, za svoj novi objekat koji se nalazi u severozapadnom delu. Projekat je inspirisan koledžima i sudovima u gradu i ima svoj program održivosti.

Pobednik

Storey's Field Centre and Eddington Nursery (foto: Alan Williams)

Bushey Cemetery, Hertfordshire / Waugh Thistleton Architects

Izvanrednu duhovnu građevinu karakterišu zidovi od nabijene zemlje, drvo hrast i nerđajući čelik, sa usmerenošću ka jevrejskoj veri koja je u srcu samog projekta.

Pobednik

Bushey Cemetery (foto: Lewis Kahn)

Chadwick Hill, University of Roehampton, London / Henley Halebrown

Tri nove, inteligentne zgrade koje okružuju „Georgian Downshire House“, koja se nalazi na listi drugog prioriteta, pružaju smeštaj za studente u okviru Roehampton University. Objekti su izgrađeni sa skromnim budžetom.

Pobednik

Chadwick Hill (foto: David Grandorge)

New Tate St Ives, Cornwall / Jamie Fobert Architects with Evan & Shalev

Inovativna rekonfiguracija i proširenje umetničke galerije imalo je za cilj da udvostruči izložbeni prostor i stvori novu pešačku stazu koji povezuje grad sa plažom i pomaže St. Ives da privuče sve veći broj međunarodnih posetilaca.

Pobednik

New Tate St Ives (foto: Nick Hufton)

The Sultan Nazrin Centre, Worcester College, Oxford / Niall McLaughlin Architects

Ovaj obrazovni objekat izgrađen je od klasičnog oksfordskog kamena i hrasta i odlično se uklapa u okolni pejzaž Worcester College.

Pobednik

The Sultan Nazrin Centre (foto: Nick Kane)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Ovo je predivno, Koliko god se držali priro...
Ja 02.10.2018.
Zaboravili su samo jednu sitnicu TERMITI�...
Ljiljana 16.09.2018.
Gde pronaci ovakvo kamenje? Imate li prepor...
Zoran Ciric 10.09.2018.
Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom...
emi 10.09.2018.
ovaj zakon ce verovatno sredinom veka biti ...