TERRAWAY
TERRAWAY
24300 BAČKA TOPOLA, SRB
JOŽEFA ŠINKOVIĆA 17

063 1095 195

TERRAWAY

TerraWay® je u Srbiji počeo sa radom početkom 2017 godine. Cilj kompanije je uvođenje inovativnog rešenja na srpsko tržište za izradu dekorativnih pešačkih staza sa ekološkim karakteristikama.

Osnivanje predstavništva firme u Srbiji vezuje se za oficijelnog partnera TerraWay® u Mađarskoj. DOO TerraWay® Mađarska je osnivana u junu 2012, sa strane tri vrtlara iz Budimpešte, koji su se tokom svojih radova na polju pejzažne arhitekture sreli sa potrebom za putnom oblogom koja se uklapa u prirodno okruženje, pogodna je za intenzivnu upotrebu i minimalizuje opterećenje okoline. Sistem TerraWay® bazira se na vodo- i paroprostljivom materijalu i pokazao se kao idealno rešenje, jer se može oblikovati po potrebi i zahvaljujući prirodnom boju kamena moguće je primeniti ga u svakom okruženju.

U Mađarskoj su rano prepoznate prednosti TerraWay®-a i porudžbine su sa početnih nekoliko desetina kvadrata ubrzo porasle do porudžbina i do nekoliko desetina hiljada kvadrata. Iskustvo iz Mađarske je podstaklo ideju da će se sa evropskom integracijom zemalja na Balkanu pojaviti i potražnja za TerraWay® tehnologijom. U Evropskoj Uniji je strogo regulisano pitanje zaštite životne sredine, i time je uslovljavana i izgradnja ili rekonstrukcija javnih površina. Zbog svojih ekološko pogodnih svojstva, trajnosti i jednostavnog održavanja TerraWay® je postao nezaobilazno rešenje.

Pored specijalno razvijene dvokomponentne epoksi smole, glavna komponenta TerraWay® obloge je sortirana, oprana kamena rizla. Tokom postavljanja materijal čuva prirodan izgled. TerraWay® je deo prirode. Zbog vodo- i paropropustljivosti učestvuje u cirkulaciji padavina, dok isparavanje kondenzovane vode u velikoj meri pomaže u suzbijanju fine prašine. Materijal je obnovljiv i moguće ga je reciklirati, pa se postavljanjem TerraWay® površine doprinosi očuvanju životne sredine.

Katakteristike su sledeće:

  • Izdržljiv površinski sloj, minimalna pritisna čvrstoća ˂ 10 N/nm2, opterećenje do 12-18 T.
  • Vodo- i paropropustljiv, poroznost 30-35%, vodopropusni kapacitet 1800 litre po kvadratu u satu, neutralan za podzemne vode - LAGA Z0.
  • Neklizajuća površina, niski koeficijent trenja, apsorbuje šumove hodanja i buku kotrljanja točkova.
  • Suzbija finu prašinu i teže se zagrejava od asfalta u letnjem periodu, pomaže ošuvanju mikroklime.
  • Niski troškovi održavanja, lako se čisti, dug vek trajanja, obnovljanje bez rušenja.
  • Praćenje postojećeg terenskog oblika, moguća izrada pod nagibom.

Primena: pešačke staze, šetališta, dvorišta, igrališta, sportski tereni, staze oko bazena, parking mesta, oblaganje stabala u gradskom okruženju, kreativna rešenja.