Plato Trollstigen - 50.000 kvadrata prelepih šetališta u Norveškoj

02.03.2012. | Inhabitat

Plato Trollstigen u Romsdalenu je jedan sanjovit, magičan predeo duž nacionalne turističke rute u Norveškoj, i arhitektonski biro Reiulf Romastad Architects je osvojio veoma odgovorni zadatak da ga načini još dramatičnijim sa nizom minimalističkih puteljaka i platformi. Jedini način da dizajn trijumfuje nad prirodom u okruženju kao ovom jeste da se povučete korak nazad i pustite planine i vodopada da odrade svoje, što je upravo bio i pristup koji projektanti imali za ovaj ogromni projekat.

Jedan on najvažnijih elemenata ovog projekta je bio da se osigura da će korišćeni materijali imati zanemarljivi uticaj na prelepo prirodno okruženje u kome se nalazi centar za posetilace i 50.000 metara kvadratnih puteljaka i platformi, kao i mostova i urbanog nameštaja, koji se trenutno grade. Taj cilj je postignut korišćenjem čelika Cor-ten i malim staklenim panelima u nekim platformama, dok su u drugim slučajevima, vidikovci isklesani u brdu da bi u potpunosti smanjili vizuelni uticaj.

Voda i kamen su centralne karaklteristike novih objekata koji su naručeni od strane Norveške državne uprave za puteve. Ovi objekti omogućavaju onim manje neustrašivim putnicima da iskuse bivstvovanje na tako visokim nadmorskim visinama bez potrebe da se penju tamo. Iako su veoma atraktivni, ovi putevi i platforme ni na koji način ne umanjuju veličanstvenost prirode i Trollstigen platoa.

Ako želite da pogledate još neki rad od arhitektonskog biroa Reiulf Romastad Architects, pogledajte ovaj upečatljiv Centar za posetioce u podnožju litice Troll.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Lepa 24.02.2020.
Po istom principu brzine odbijati od legali...
Staviće bučne tramvaje umesto tihih trolejb...
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...