Nova biblioteka iznad železnice u Kalgariju, Kanada

29.09.2014. | Dezeen

Kanadski arhitektonski biro Dialog i norveški arhitektonski biro Snøhetta su udružili snage kako bi osvojili međunarodni konkurs za projektovanje nove centralne biblioteke u Kalgariju, Kanada.

Njihov projekat je crpeo inspiraciju iz topologije lokacije, i on se izdiže sa prizemnog nivoa i natkriva postojeću šinsku tranzitnu liniju, omogućavajući vizuelnu i pešačku vezu između centra i prigradskog naselja.

Nova centralna bibliota u Kalgariju poseduje ulaz sa lukovima obloženim drvetom koji su inspirisani sa vetrovima „činok“ koji su dominantni na zapadu Severne Amerike. Zgrada prati oblik pejzaža i transformiše lokaciju u terasastu topografiju. Struktura se izdiže iznad železničke tranzitne linije koja seče lokaciju i ima izdignuti bibliotekarski prostor.

Biblioteka je okupana u prirodnoj svetlosti, prvenstveno atrijumu koji je osvetljen sa svetlarnikom i koji pruža vidljivost u većini javnih zona. Javne zone koje se više posećuju su smeštene u prizemlju, dok su mirniji prostori za čitanje spiralno smešteni u volumenu zgrade iznad.

Fasada koristi jednostavnu geometriju i distribuciju jasnih i zatamnjenih stakala radi kontrole željenog nivoa sunčeve svetlosti u enterijeru. Dramatične, vrlo transparentne zone privlače pažnju javnosti na aktivnosti koje se obavljaju unutra, dok zatvoreni prostori pružaju mirnije prostore za čitanje i učenje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....