Antić: Prioritet četiri projekta koji se tiču Srbije (video)

06.07.2015. | Tanjug

- Na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet Zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je rekao „Tanjugu“ da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijoj, odnosno 400 kilovatni dalekovod Pančevo-Rašice.

Minsitar je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore takođe 400 kilovatnim kablom.

- Ona je za nas izuzetno važna, jer stvara preduslov za kasniju intekonekciju sa podvodnim kablom koji će spajati Crnu Goru i Italiju, kao i deo transbalkanskog koridora, takođe na 400 kilovatnom naponu, elektorkonekcija Kragujevca i Kraljeva – precizirao je Antić.

Prema njegovim rečima, pored tog sastanka na nivou šest ministara energetike Zapadnog Balkana, srpska delegacija je imala i izuzetno uspešan sastanak sa komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom.

- Na sastanku je pre svega rađena priprema premijerskog samita koji će se realizovati krajem avgusta u Beču, ali su defisnisani i energetski prioriteti Zapadnog Balkana – podvukao je Antić.

Srpski ministar je dodao da je usvojena i zajednička izjava koja, pre svega, sadrži osnovne principe za povezivanja tržišta, izgradnju interkonekcija, dalju liberalizaciju tržišta, odnosno potrebe da se regionalni odnosi u oblasti energetike unaprede, jer energetika ne poznaje granice.

Antić je preneo da je srpska delegacija u Beču, takođe, doživela niz kompilmenata za sve što je učinejno u proteklih nekoliko meseci ili godinu dana u tom sektoru, zbog usvajanja novog Zakona o energetici, liberalizaciji tržišta, ali i zbog snažnih aktivnosti u procesu restrukturiranja javnih preduzeća.

- Bili smo izuzetno dobro pripremljeni na ovim sastancima i moram sa ogromnim zadovoljstvom da konstatujem da od pet projekata, koji su definisani kao prioritet Zapadnog Balkana i koji će biti deo finansiranja Evropske komisije, četiri pogađaju Srbiju – podvukao je Antić.

Ministar energetike je zaključio da je to bio veoma usešan dan za Srbiju, dobar za domaću energetiku i da ima puno razloga za optimizam, kada je reč o realizaciji projekta koji su od vrhunskog interesa za Srbiju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...