Novih 1.400 parking mesta u centru grada

21.03.2016. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da uskoro počinje dogradnja i rekonstrukcija tri beogradske garaže, kao i da sledeće godine kreće izgradnja dve nove podzemne garaže na Strudentskom trgu i u Ulici kneza Miloša. On je istakao da će to omogućiti oko 1.400 novih parking mesta u centru grada.

Siniša Mali naglašava da će radovi na dogradnji garaže „Obilićev venac” početi za mesec i po dana, a da će nakon toga korisnicima biti na raspolaganju 809 parking mesta, što je za 220 mesta više nego sada, saopšteno je iz beogradske Gradske uprave.

www.pixabay.com

- Ove godine garaža „Obilićev venac“ biće nadograđena sa još četiri polunivoa i na taj način dobiće novih 220 mesta za parkiranje. U planu je da garaža dobije potpuno novu fasadu i krov, a dodatno će biti ojačana i konstrukcija. Garaža će imati ukupno 19.797 kvadrata, dobiće kompletno novu fasadu, kao i krov nad celom površinom, na kom će biti postavljeni solarni paneli, kako bi se obezbedila električna energija za unutrašnje osvetljenje – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, posebna novina koja se na ovom objektu prvi put uvodi u beogradske garaže biće parking mesta sa punjačima, rezervisana za automobile na električni pogon, na kojima će svi koji parkiraju u garaži moći da ih dopune.

On je dodao da će u okviru rekonstrukcije i nadogradnje u garaži „Obilićev venac” posle pune četiri decenije biti ugrađen putnički lift, što će značajno podići kvalitet usluge korisnicima.

Za 40 godina, koliko je garaža „Obilićev venac” u upotrebi, nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje ovog objekta. Višegodišnje habanje i neadekvatno održavanje dovelo je do nužne sanacije prošle godine, kada su od korozije zaštićeni čelični delovi, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, međuspratne ploče betonirane i ojačane, a urađena je i hidroizolacija podova. Parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom ovom rekonstrukcijom su izraženije označena i većih su dimenzija. U garaži je postavljeno led osvetljenje sa senzorima, koje osim što doprinosi boljoj vidlljvosti, značajno štedi električnu energiju.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine u istom obimu izvršena je i sanacija garaže „Zeleni venac“, koja će ove godine biti u potpunosti modernizivana.

- Parking servis je dobio građevinsku dozvolu za novu fasadu i nastavak rekonstrukcije, koja počinje za mesec i po dana. Obuhvatiće novo osvetljenje, stepenište i krov, a planirano je i postavljanje instalacija za automatsku detekciju požara. Tokom rekonstrukcije biće uvedeno i novo, energetski efikasno LED osvetljenje garaže, a potom postavljeni punjači za električne automobile – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da je pokrenut postupak za uvođenje video nadzora u svim garažama planiranim za rekonstrukciju.

Ove godine video nazor dobiće garaže „Obilićev venac”, „Zeleni venac” i „Masarikova”, dok bi garaža „Pionirski park” trebalo da dobije video nadzor u 2017. godini, napomenuo je on.

Gradonačelnik je istakao da će ove godine biti nastavljeni radovi na garaži u Masarikovoj ulici, koja je izgrađena 1989. godine.

- Ovo je još jedna od garaža u koju decenijama nije ulagano. Prošle godine je urađena delimična sanacija, a ove godine nastavljamo sanaciju još 13 nivoa. S obzirom na to da garaža ima ukupno 21 nivo, korisnicima je naporno da dođu do svog vozila, tako da će lift biti detaljno rekonstruisan – rekao je gradonačelnik.

Sanacija ove garaže obuhvatiće kompletno čišćenje fasade, zamenu krovnog pokrivača, postojećih slivnika, kompletne elektroinstalacije, hidroizolaciju podova, postavljanje protivpožarnih vrata i rekonstrukciju toaleta i blagajne.

Siniša Mali ističe da je pored rekonstrukcije postojećih, u planu i izgradnja dve podzemne garaže.

- Podzemna garaža na Studentskom trgu, ispod postojeće okretnice, imaće 700 parking mesta, a od toga 36 parking mesta opredeljeno je za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom. Na jesen očekujemo građevinsku dozvolu, kako bi radovi počeli naredne godine. Izgradnjom garaže i pretvaranjem užeg centra u pešačku zonu, ovaj deo grada postaće bezbedniji za sve posetioce i decu – ocenio je Siniša Mali.

Gradonačelnik je naglasio da se i za garažu u ulici Kneza Miloša do kraja godine očekuje građevinska dozvola i da će na potezu od Nemanjine do Višegradske ulice biti izgrađeno na jednom podzemnom nivou 427 parking mesta.

Ova garaža, za koju radovi počinju sledeće godine u okviru rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, imaće dva ulaza i dva izlaza iz ove važne gradske saobraćajnice, dodaje se u saopštenju službe za informisanje Gradske uprave.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...