Za obnovu Tvrđavskog mosta za pešake u Nišu čeka se dozvola

12.06.2018. | V. Milić | Južne vesti

Postavljen 1962. godine, most u centru Niša poslednjih decenija je samo „krpljen", a nakon što je pre dve godine zatvoren za saobraćaj i dalje „čeka" na rekonstrukciju kojom će biti prilagođen pešacima i uklopljen u ambijent. Prema najavama gradskih čelnika, trebalo bi da bude obnovljen u okviru velike rekonstrukcije Trga kralja Milana, ali za to se čeka dozvola ministarstva.

Velika rekonstrukcija Trga bi, kako je rečeno, trebalo da počne na jesen, ali će se most, zbog komplikovanije procedure pribavljanja dokumentacije, raditi u kasnijoj fazi. Kako objašnjava direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković, dozvole za rekonstrukciju mosta izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Naš most ima dužinu od 65m i širinu 15m. Inače je maksimalni raspon za koji lokalna samouprava izdaje dozvole - 50m. Pošto je prevazišlo dimenzije, onda lokacijske uslove izdaje Ministarstvo, što je u toku - rekao je Stanković.

Projekat po kome bi trebalo da bude urađen Tvrđavski most, radio je niški Građevinsko-arhitektonski fakultet. Na mostu bi trebalo da budu postavljene ploče, slične onima na ostatku Trga kralja Milana, samo što bi u ovom slučaju koristili granitne, a ne behaton ploče.

Poslednju deceniju mosta ispred Tvrđave, obeležila su česta krpljenja rupa na trotaorima, gde je propadao asfalt. Mnogo puta su se, pre rekonstrukcije koja je počela 2014. godine, a završena naredne 2015, na mostu mogle videti trake i ograde, kao upozorenja da se iza njih nalaze rupe. Ovi procepi na pešačkim stazama krpljeni su na najrazličitije načine, pa je jednom most „krasila" i limena zakrpa. U novijoj istoriji građani su bili svedoci i „crvene faze" Tvrđavskog mosta, kada je zbog nestručnog farbanja tek rekonstruisanog trotoara, boja cigle bila raznesena oko mosta, a mnogi su crvenu imali na cipelama.

Podsetimo, most je zatvoren za saobraćaj od avgusta 2016. godine, a kako je tada rečeno iz gradske vlasti, ovo je urađeno da bi se smanjile saobraćajne gužve i povećala bezbednost ispred Tvrđave.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...