Mihajlović: Gradnja 317 malih hidroelektrana

27.05.2013. | Novosti

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za nedelju dana u tom ministarstvu imati listu potencijalnih partnera, koji će graditi 317 malih hidroelektrana. Ministarka precizirala da je reč o blizu milijardu evra ulaganja i da će oko 600 ljudi biti zaposleno u malim hidroelektranama.

Mihajlović je najavila da Srbija 2015. godine može da očekuje oko 400 megavata snage iz svih malih hidroelektrana. Ona je najavila u toku ove godine razgovore o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata – hidroelektranu Bistrica i Đerdap i dodala da "od UAR, do Kanađana i Italiijana, mnogi investitori dolaze".

"Moj plan je da u toku ove godine imamo bar dva ugovora za određene infrastrukturne projekte", najavila je Mihajlović.

Mihajlović je ocenila da je neophodna štednja, ali ne štednja koja će onemogućiti ulaganja i najavila razgovore u energetskom sektoru sa mnogim strateškim partnerima. To ne znači da će biti prodaje javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije ili Srbijagasa, ali će se razgovarati o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, objasnila je Mihajlović. Ona je podsetila da je prošle godine potpisan ugovor za jednu veliku solarnu elektranu i da je po prvi put uređena oblast obnovljivih izvora energije.

"Dali smo povlašćene cene i za one koji stavljaju solarne kolektore na krovove", rekla je Mihajlović i dodala da to povećava energetsku efikasnost svake zgrade.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....