Međunarodni VELUX konkurs 2014. (International VELUX Award 2014)

05.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Prestižna nagrada se održava po šesti put i izaziva studente arhitekture da istraže temu dnevne svetlosti u arhitekturi. Nagrada i prilika da rade sa dnevnom svetlošću je privukla 3.262 registracije timova iz 79 zemalja 2012. godine.

 

- Želimo da podstaknemo radoznalost studenata ohrabrujući ih da istražuju i preispituju granice dnevne svetlosti u arhitekturi, u najširem smislu. Želimo da studenti misle izvan okvira i granica, i da eksperimentišu sa konceptualnim idejama kako bi istražili dnevnu svetlost, kao uvek relevantan izvor svetlosti – kaže Per Arnold Andersen, arhitekta i rukovodilac Centra Znanja za Dnevnu svetlost, energiju i unutrašnju klimu VELUX Grupe.

Od 983 prijavljena projekata, 14 je nagrađeno na događaju u Serralves muzeju, koji je dizajnirao čuveni portugalski arhitekta Álvaro Siza. I gospodin Siza je bio jedan od prvih koji je čestitao dobitnicima nagrada kada je otvorio svečanost dodele nagrada, i ispričao priču o legendarnom muzeju, koji je poznat po svojoj arhitekturi. Četrnaest pobedničkih timova i njihovih mentora je podelilo nagradu od 30.000 €​.

Vremenske odrednice konkursa su sledeće:

  • 2. septembar 2013. – otvara se registracija učesnika za Konkurs (registracija je obavezna i profesor mora da autorizuje učešće tima studenata)
  • Mart 2014. – registracija se završava
  • Maj 2014. – poslednji rok za podnošenje prijava
  • Jun 2014. – žiri se sastaje

Posetite zvaničnu prezentaciju International VELUX Award

Pobednici 2012

Bo Li iGe Men, dva kineska studenta arhitekture ETHZ-a iz Ciriha u Švajcarskoj, osvojili su prvu nagradu za svoj projekat "Rezonanca, sećanje". Tim od pet studenata iz Inje Univerziteta u Koreji, osvojio je drugu nagradu za svoj maštoviti i inovativni projekat pod nazivom "Mongolski maslačak seme impregnirane svetlosti". Tim studenata sa tehničkog Univerziteta u Krakovu, Poljska, osvojio je treću nagradu za svoj idejni projekat "Svetlost kao sredstvo za proboj arhitekture". Oni dele treće mesto sa timom sa Tongji Univerziteta u Kini, i projetktom "Privatizacija sunca". Pored četiri najbolja projekta, žiri je dodelio i deset priznanja predstavljajući Kinu (4 projekta), Belgiju (2 projekta), Portugal (1 projekat), Španiju (1 projekat), Rumuniju (1 projekat) i Dansku (1 projekat).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...