Brane na Limu čekaju tapiju

20.12.2013. | Novosti

Nije počela gradnja hidrocentrale u Lučicama i pored najava kanadske kompanije "Rezervoar kapital" iz Toronta i ćerke firme REV iz Beograda. Pričalo se da će, kada opadne vodostaj Lima, započeti skretanje toka reke i druge pripremne radove za gradnju dve HE kod Brodareva.

U Limskoj dolini, već sedmu godinu traju sporenja i sukobi oko pregrađivanje reke. "Pukle" su i glasine da Kanađani dižu ruke od "posla veka" i kilovata sa Lima. U Koordinacionom odboru za odbranu Lima i nekim NVO likuju. Za njih je, tvrde, dobijena bitka za očuvanje "zelene reke".

- U istraživanje, projekte, otkup zemlje i druge pripremne radove uloženo je više 15 miliona evra – saopštavaju iz REV. - U finišu priprema zapelo je oko saglasnosti za otkup 130 hektara državnog zemljišta, koje će biti potopljeno. Obavljene su procene i već šest meseci čekamo zeleno svetlo "Direkcije za imovinu" i Vlade Srbije, pa da dobijemo lokacijsku i građevinsku dozvolu.

U najavama da će u početku biti angažovano nekoliko stotina graditelja, a u jeku radova i hiljadu radnika, mnogi su ovde videli šansu za posao, umesto seoba i odlaska preko granice. Zato u Koordinacionom odboru za komunikacije i podršku izgradnji HE na Limu pitaju zašto lokalna uprava i država ćute o usporenim aktivnostima i traže prijem u Vladi Srbije.

- Država stalno najavljuje dolazak stranog kapitala, a investicija od 140 miliona evra čeka na efikasniju proceduru. Zašto nadležni organi ne rešavaju zahteve Kompanije REV? U čemu je prepreka da počne realizacija, ako su sve dosadašnje saglasnosti i studije bile pozitivne?! – pita Ljubiša Vuković, predsednik Odbora.

Neki od poznavalaca prilika kažu da nije problem samo u podršci države, već da "u drugom grmu leži zec". Tvrde da Kanađanima za kilovate nedostaju sredstva i podsećaju da je u okviru kompanije zainteresovane za HE, odnedavno posluje i druga koja postiže dobre rezultate investirajući u rudarstvo i geotermalne izvore na području Bora, Vranjske Banje...

Planirana gradnja dva tunela

UZ investiciju od 146 miliona evra, Kanađani su planirali da grade dve HE, snage 59 megavata i sa godišnjom proizvodnjom 230 gigavat-časova struje. Dve brane "Junakovine" i "Lučice", visoke 23 i 28 metara, potopiće dve deonice puta za Crnu Goru, pa je na novoj trasi, dugoj 7,5 kilometara, projektovano probijanje dva tunela: "Junakovine" od 2.450 metara i "Brusovnik" od 1.390.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....