Brane na Limu čekaju tapiju

20.12.2013. | Novosti

Nije počela gradnja hidrocentrale u Lučicama i pored najava kanadske kompanije "Rezervoar kapital" iz Toronta i ćerke firme REV iz Beograda. Pričalo se da će, kada opadne vodostaj Lima, započeti skretanje toka reke i druge pripremne radove za gradnju dve HE kod Brodareva.

U Limskoj dolini, već sedmu godinu traju sporenja i sukobi oko pregrađivanje reke. "Pukle" su i glasine da Kanađani dižu ruke od "posla veka" i kilovata sa Lima. U Koordinacionom odboru za odbranu Lima i nekim NVO likuju. Za njih je, tvrde, dobijena bitka za očuvanje "zelene reke".

- U istraživanje, projekte, otkup zemlje i druge pripremne radove uloženo je više 15 miliona evra – saopštavaju iz REV. - U finišu priprema zapelo je oko saglasnosti za otkup 130 hektara državnog zemljišta, koje će biti potopljeno. Obavljene su procene i već šest meseci čekamo zeleno svetlo "Direkcije za imovinu" i Vlade Srbije, pa da dobijemo lokacijsku i građevinsku dozvolu.

U najavama da će u početku biti angažovano nekoliko stotina graditelja, a u jeku radova i hiljadu radnika, mnogi su ovde videli šansu za posao, umesto seoba i odlaska preko granice. Zato u Koordinacionom odboru za komunikacije i podršku izgradnji HE na Limu pitaju zašto lokalna uprava i država ćute o usporenim aktivnostima i traže prijem u Vladi Srbije.

- Država stalno najavljuje dolazak stranog kapitala, a investicija od 140 miliona evra čeka na efikasniju proceduru. Zašto nadležni organi ne rešavaju zahteve Kompanije REV? U čemu je prepreka da počne realizacija, ako su sve dosadašnje saglasnosti i studije bile pozitivne?! – pita Ljubiša Vuković, predsednik Odbora.

Neki od poznavalaca prilika kažu da nije problem samo u podršci države, već da "u drugom grmu leži zec". Tvrde da Kanađanima za kilovate nedostaju sredstva i podsećaju da je u okviru kompanije zainteresovane za HE, odnedavno posluje i druga koja postiže dobre rezultate investirajući u rudarstvo i geotermalne izvore na području Bora, Vranjske Banje...

Planirana gradnja dva tunela

UZ investiciju od 146 miliona evra, Kanađani su planirali da grade dve HE, snage 59 megavata i sa godišnjom proizvodnjom 230 gigavat-časova struje. Dve brane "Junakovine" i "Lučice", visoke 23 i 28 metara, potopiće dve deonice puta za Crnu Goru, pa je na novoj trasi, dugoj 7,5 kilometara, projektovano probijanje dva tunela: "Junakovine" od 2.450 metara i "Brusovnik" od 1.390.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...