Radovi u Kneza Miloša: Amerikanci ruše žardinijere, Nemci celu zgradu

24.12.2013. | Novosti

Ulica Kneza Miloša do pre nekoliko godina bila je prepoznatljiva kao bulevar sa brojnim diplomatskim predstavništvima. Za kratko vreme, svoje ambasade premestili su Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Rumunija. Katanac na vrata stavila je Kanada, dok su se ranije iselile Gvineja i Albanija.

Dve najače sile, SAD i Nemačka, kod svojih objekata napravili su gradilište. Teška mehanizacija od ovog vikenda ruši velike betonske "antibomb" žardinijere, kojima je bila opasana ambasada SAD. Spuštena je i kontrolna rampa u Ulici vojvode Milenka, a nema više ni brojnog obezbeđenja.

Nekoliko spojenih zgrada od Kneza Miloša do Sarajevske ulice do 1945. godine bilo je u privatnom vlasništvu. Od 1950. do jula ove godine, kada je preseljena u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92, tu je bilo diplomatsko predstavništvo SAD. Oko 17.000 kvadratnih metara čeka novog vlasnika i još se ne zna da li će to biti poslovni ili stambeni prostor. Kako nezvanično saznajemo, za veliki plato ispred broja 50 zainteresovan je "Parking servis", koji bi tu napravio parking.

Daleko veće gradilište nalazi se samo 200 metara dalje. Nekada velelepno zdanje nemačke ambasada, koja je bila na brojevima 74-76, ove zime broji poslednje dane. Pre dva meseca skinuta je kompletna stolarija. Uskoro treba očekivati da buldožeri ovu zgradu sa neobičnom fasadom pretvore u gomilu šuta.

U najgorem stanju je zgrada ambasade Gvineje, koja je više od jedne decenije napuštena. U ogolelom objektu, koji je nekada bio u vlasništvu porodice Bajloni, danas se skupljaju narkomani i skitnice.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...