Radovi u Kneza Miloša: Amerikanci ruše žardinijere, Nemci celu zgradu

24.12.2013. | Novosti

Ulica Kneza Miloša do pre nekoliko godina bila je prepoznatljiva kao bulevar sa brojnim diplomatskim predstavništvima. Za kratko vreme, svoje ambasade premestili su Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Rumunija. Katanac na vrata stavila je Kanada, dok su se ranije iselile Gvineja i Albanija.

Dve najače sile, SAD i Nemačka, kod svojih objekata napravili su gradilište. Teška mehanizacija od ovog vikenda ruši velike betonske "antibomb" žardinijere, kojima je bila opasana ambasada SAD. Spuštena je i kontrolna rampa u Ulici vojvode Milenka, a nema više ni brojnog obezbeđenja.

Nekoliko spojenih zgrada od Kneza Miloša do Sarajevske ulice do 1945. godine bilo je u privatnom vlasništvu. Od 1950. do jula ove godine, kada je preseljena u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92, tu je bilo diplomatsko predstavništvo SAD. Oko 17.000 kvadratnih metara čeka novog vlasnika i još se ne zna da li će to biti poslovni ili stambeni prostor. Kako nezvanično saznajemo, za veliki plato ispred broja 50 zainteresovan je "Parking servis", koji bi tu napravio parking.

Daleko veće gradilište nalazi se samo 200 metara dalje. Nekada velelepno zdanje nemačke ambasada, koja je bila na brojevima 74-76, ove zime broji poslednje dane. Pre dva meseca skinuta je kompletna stolarija. Uskoro treba očekivati da buldožeri ovu zgradu sa neobičnom fasadom pretvore u gomilu šuta.

U najgorem stanju je zgrada ambasade Gvineje, koja je više od jedne decenije napuštena. U ogolelom objektu, koji je nekada bio u vlasništvu porodice Bajloni, danas se skupljaju narkomani i skitnice.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...