Boka Kotorska: Švajcarcima Tvrđava glavna briga

17.04.2014. | Novosti

Švajcarski „Oraskom“ namerava da očuvanjem kulturnog nasleđa i promovisanjem istorijskog karaktera obnovi tvrđavu Mamula i ostrvo Lastavica, čim njegova ponuda na tenderu bude prihvaćena i tako stvori jednu od vodećih destinacija u Crnoj Gori, saopšteno je iz kompanije.

„Oraskom“, kako su kazali njegovi predstavnici, želi da projekat „Mamula ostrvo, hotel end spa“ doprinese unapređenju turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore, da bude povezano sa Luštica bej destinacijom i bude promoter na globalnom nivou tog strateškog razvojnog projekta.

- Na nedavno završenom tenderu ponudili smo zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina, 1,5 evra za kvadratni metar zemljišta i po 90 centi za zakup akvatorijuma. To je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa – navedeno je u saopštenju.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva, kako se dodaje, planirana je u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predela i postojeće organizacije prostora. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.

- Suprotno javno izraženim bojaznima, objekat će biti javnog tipa, u potpunosti otvoren za pristup Novljanima, građanima Boke, Crne Gore, gostima. Cene usluga se neće razlikovati od cenovne politike ostalih objekata na crnogorskoj obali, a planirano je da projekat stvori direktno i indirektno 200 radnih mesta – poručili su iz „Oraskoma“.

U projekat će biti investirano oko 15 miliona evra, kao i više od 7,5 miliona ukupnih direktnih prihoda za državni i budžet lokalne samouprave tokom prvih deset godina.

Revitalizacijom tvrđave će, kako su kazali iz kompanije, biti očuvano prirodno i istorijsko okruženje, ali će se ono kombinovati sa modernim hotelskim sadržajima, ugostiteljskim objektima, sportskim i zabavnim sadržajima kojima će se udovoljiti zahtevima različite klijentele.

Koncept obnove predviđa maksimalni napor da se zaštiti životna sredina i akvatorijum – dve male plaže će biti sačuvane, sva otpadna voda će se prikupljati i reciklirati, modernim tehnikama izgradnje biće smanjene potrebe za grejanjem i hlađenjem, naveli su predstavnici kompanije.

U tom pogledu reciklaža otpada i prečišćavanje voda čine osnovu za našu celokupnu operativnu filozofiju, saopštili su iz kompanije.

Zelena gradnja

Zahtevi zelene gradnje koja podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija, kao i građenje korišćenjem prirodnih, zdravih i nezagađujućih materijala, u osnovi su arhitektonsko-urbanističkog projekta turističke valorizacije ostrva Mamula, navedeno je u saopštenju „Oraskoma“.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...